top of page

7. Λουστράρισμα

Η ενότητα με τη σειρά άρθρων συνεχίζεται στο blog του Feel-Free! Τα άρθρα παρουσιάζουν όλες τις βασικές τεχνικές εργασίες που θα πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε την δημιουργία των δικών σας κοσμημάτων. Ο τρόπος περιγραφής των τεχνικών θα είναι συνοπτικός και συμβουλευτικός* αλλά αρκετά σαφής για να βοηθήσει έναν αρχάριο που κάνει τα πρώτα του βήματα στην κατασκευή κοσμημάτων.


Το λουστράρισμα είναι συνήθως η τελευταία εργασία που πραγματοποιείται στη κατασκευή ενός κοσμήματος. Το πρώτο στάδιο λουστραρίσματος περιλαμβάνει την αφαίρεση των σημαδιών με τριπολίτη [(σαπούνι) η διαδικασία αυτή στα περισσότερα πλέον εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας είναι προαιρετική και συνήθως ξεκινούν και ολοκληρώνουν με το δεύτερο στάδιο]. Το δεύτερο στάδιο για να ολοκληρωθεί το λουστράρισμα περιλαμβάνει το τελικό φινίρισμα με ροσέτο. Για τις εργασίες αυτές θα χρησιμοποιήσετε το φλεξίμπλ με τις ειδικές βούρτσες αντίστοιχα.


Ξεκινήστε βάζοντας σαπούνι πάνω στον δίσκο με το τρίχινο βουρτσάκι και πιέστε το ελαφρά στο αντικείμενο σας. Θα βάζετε σαπούνι τακτικά σε όλη την διάρκεια του λουστραρίσματος και θα μετακινείτε το δίσκο σε ολόκληρη την επιφάνεια του κοσμήματος. Όταν ολοκληρώσετε την εργασία με το σαπούνι, αλλάξτε το δίσκο και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με το ροσέτο. Πάντα να αλλάζετε τον δίσκο, βάζοντας τον αντίστοιχο με το πάνινο βουρτσάκι.

Τέλος καθαρίστε το κόσμημα από τα υπολείμματα με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Για τα πολύπλοκα σημεία χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα.


Να φοράτε προστατευτικά γυαλιά όταν χρησιμοποιείτε το φλεξιμπλ για φινίρισμα, γυάλισμα, τρύπημα κ.τ.λ


*Προτείνουμε πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο, να συμβουλευτείτε την γνώμη κάποιου ειδικού

bottom of page