top of page

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του χρυσού και του ασημιού


O χρυσός παρέμεινε σκαρφαλωμένος σε τιμές άνω των 1.300 δολαρίων ανά ουγκιά.

Το πρακτορείο Thomson Reuters πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόβλεψή του για το τέταρτο τρίμηνο του 2016 όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών του χρυσού και του ασημιού, υπό το φόντο της απροσδόκητης ψήφου των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιούνιο. Η Erica Rannestad, επικεφαλής αναλύσεων του Thomson Reuters GFMS, το οποίο έχει την έδρα του στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι οι αναλυτές αναμένουν μείωση των τιμών του κίτρινου πολύτιμου μετάλλου κατά το τρίτο τρίμηνο. Στην πρόβλεψη που ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο, το Thomson Reuters έδινε για τον χρυσό μέση τιμή 1.200 δολάρια ανά ουγκιά στο τρίτο τρίμηνο και 1.250 δολάρια ανά ουγκιά για το τέταρτο τρίμηνο.Η κοσμηματοποιία πλατίνας έχει πληγεί από την ύφεση που πλήττει την αγορά της Κίνας, που αποτελεί την μεγαλύτερη σε όλο τον κόσμο.

Χρυσός και Brexit Ωστόσο, όπως σχολίασε η Rannestad, η αγορά δεν υπολόγισε την παράμετρο της αρνητικής ψήφου των Βρετανών όσον αφορά την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ και οι αρχικές προβλέψεις για τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων δεν έχουν λάβει υπόψη τους την πιθανότητα ενός Brexit. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ο κόσμος αγόραζε χρυσό καθώς αντιμετώπιζε το πολύτιμο μέταλλο ως «ασφαλές καταφύγιο» σε μια διεθνή οικονομική κατάσταση με μεγάλα προβλήματα, και με την τιμή του χρυσού να δέχεται διαρκώς ανοδικές πιέσεις. Η ψήφος υπέρ του Brexit συνεισέφερε περαιτέρω στην εμπέδωση της αντίληψης ότι η επένδυση σε χρυσό είναι πιο ασφαλής από κάθε άλλη στην παρούσα συγκυρία, όπως τόνισε η επικεφαλής αναλύσεων του Thomson Reuters GFMS. Τα δεδομένα του kitco.com -ιστοσελίδα κορυφαίων αναλυτών της αγοράς πολύτιμων μετάλλων- δείχνουν ότι μετά από παραμονή της τιμής του χρυσού σε μια κλίμακα μεταξύ 1.200 και 1.300 δολαρίων ανά ουγκιά για παραπάνω από έναν χρόνο, η τιμή του μετάλλου έκανε άλμα από τα 1.262 δολάρια που είχε στις 23 Ιουνίου, την ημέρα του βρετανικού δημοψηφίσματος, στα 1.315 δολάρια, την αμέσως επόμενη ημέρα. Παρά τα διαδοχικά σκαμπανεβάσματα της τιμής που ακολούθησαν την απόφαση του Brexit, ο χρυσός παρέμεινε σκαρφαλωμένος σε τιμές άνω των 1.300 δολαρίων ανά ουγκιά από τότε, κλείνοντας τον Ιούλιο με μια μέση τιμή στα 1.337 δολάρια ανά ουγκιά, πολύ πιο πάνω σε σύγκριση με τα 1.276 δολάρια που ήταν η μέση τιμή του Ιουνίου, κατά τo Kitco. Έτσι, το Thomson Reuters προέβηκε σε αναθεώρηση της πρόβλεψής του για το τρίτο τρίμηνο δίνοντας μέση τιμή στα 1.310 δολάρια και για το τέταρτο τρίμηνο στα 1.365 δολάρια, κι όλα αυτά εν αναμονή μιας άλλης μεγάλης εκλογικής δοκιμασίας του ερχόμενου φθινοπώρου, τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ. Για το κλείσιμο του έτους, το Thomson Reuters πλέον προβλέπει ότι ο χρυσός θα έχει μέση τιμή τα 1.279 δολάρια, αυξημένη σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη των 1.212 δολαρίων. Από την πλευρά του ο Dave Siminski, της United Precious Metals, είναι ακόμα πιο αισιόδοξος για το ύψος της τιμής του χρυσού με το κλείσιμο του έτους. Όπως δήλωσε, η εκτίμησή του είναι ότι το κίτρινο μέταλλο θα κλείσει το 2016 με μέση τιμή γύρω στα 1.375 δολάρια ανά ουγκιά.
Οι αρχικές προβλέψεις για τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων δεν έχουν λάβει υπόψη τους την πιθανότητα ενός Brexit.

Οι αμερικανικές εκλογές Έτσι, γεννάται το ερώτημα ποια θα είναι η επίπτωση στις τιμές του χρυσού από την νίκη είτε της Χίλαρι Κλίντον είτε του Ντόναλντ Τραμπ; Η Rannestad δεν μπορεί να δώσει τεκμηριωμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, σημειώνοντας ότι «όλα εξαρτώνται από το επίπεδο της αβεβαιότητας που θα έχει η αγορά μετά το αποτέλεσμα που θα προκύψει». Και πρόσθεσε: «Δεν είμαι πραγματικά σίγουρη πώς η αγορά και ο επιχειρηματικός κόσμος εκλαμβάνει τις δύο υποψηφιότητες από την άποψη του ποιος θα μπορούσε να είναι καλός ή κακός (όσον αφορά τις τιμές του χρυσού)». Το ασήμι επισκίασε τον χρυσό από την άποψη της εξέλιξης της τιμής τους, την περασμένη χρονιά, και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί. Η τιμή του αυξήθηκε σταθερά κατά τη διάρκεια του 2016, ξεκινώντας από τα 15 δολάρια ανά ουγκιά και φτάνοντας έως τα 20 δολάρια. Το Thomson Reuters εκτιμά ότι το λευκό μέταλλο θα ανέλθει σε 19,2 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2016, τιμή αυξημένη από την αρχική πρόβλεψη που ήταν 16,8 δολάρια, και θα κλείσει τη χρονιά με 17,24 δολάρια, τιμή αυξημένη από τα 15,91 δολάρια. Ο Siminski της United Precious Metals εκτιμά ότι το ασήμι θα κλείσει στα 19,74 δολάρια για το 2016.

Όσον αφορά την τιμή της πλατίνας, το Thomson Reuters σημειώνει ότι η τιμή της παραμένει σταθερή από τον Απρίλιο. Η πρόβλεψη που κάνει είναι ότι θα κλείσει το τέταρτο τρίμηνο του 2016 με μέση τιμή 1.060 δολάρια και το 2016 με 1.005,6 δολάρια ανά ουγκιά. Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, η πλατίνα θα μείνει αρκετά πιο πίσω από τον χρυσό όσον αφορά το εγγύς μέλλον. Η ζήτηση για πλατίνα από τη βιομηχανία αυτοκινήτου παραμένει σταθερή. Η κοσμηματοποιία έχει πληγεί από την ύφεση που πλήττει την αγορά της Κίνας, που αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά κοσμημάτων πλατίνας σε όλο τον κόσμο. Εκτός από αυτά, οι εταιρείες εξόρυξης πλατίνας δεν περιορίζουν την παραγωγή τους, σε αντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια υπερπροσφορά στην αγορά με ανάλογες επιπτώσεις στη διαμόρφωση της τιμής της πλατίνας. «Αυτή η κακή κατάσταση που σχετίζεται με την σχέση προσφοράς και ζήτησης καθορίζει τη σημερινή εικόνα της τιμής της πλατίνας», τονίζει η Rannestad. Τέλος, όσον αφορά ένα άλλο δημοφιλές ευγενές μέταλλο, το παλλάδιο, το Thomson Reuters προβλέπει ότι η τιμή του θα παραμείνει σταθερή. Το λευκό αυτό μέταλλο εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 594,89 δολάρια ανά ουγκιά το 2016. Ο Siminski φέρεται πολύ πιο αισιόδοξος για την τιμή της πλατίνας κάνοντας λόγο για 1.055 δολάρια στο κλείσιμο της χρονιάς.


Του Δημήτρη Σταμούλη


Πηγή: jeweltimemag.gr

bottom of page