top of page

4. Λιμάρισμα μετάλλου

Nέα ενότητα με σειρά άρθρων ακολουθεί τους επόμενους μήνες στο blog του Feel-Free! Τα άρθρα θα παρουσιάζουν όλες τις βασικές τεχνικές εργασίες που θα πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε την δημιουργία των δικών σας κοσμημάτων. Ο τρόπος περιγραφής των τεχνικών θα είναι συνοπτικός και συμβουλευτικός* αλλά αρκετά σαφής για να βοηθήσει έναν αρχάριο που κάνει τα πρώτα του βήματα στην κατασκευή κοσμημάτων.


Το λιμάρισμα είναι συνήθως η επόμενη εργασία που γίνεται στο μέταλλο μετά την κοπή του (σεγάρισμα). Το αποτέλεσμα ενός καλά λιμαρισμένου μετάλλου είναι η απαλή και ομοιόμορφη επιφάνεια που αναδεικνύει με λεπτομέρεια όλα τα περιγράμματα του σχεδίου. Οι λίμες διατίθενται σε πολλά σχήματα, μεγέθη και βαθμούς τραχύτητας. Για τις περισσότερες εργασίες θα χρησιμοποιείτε την τραχύτερη και μεγαλύτερη λίμα διπλής κοπτικής επιφάνειας. Αντιθέτως για μικροσκοπικές επιφάνειες με λεπτομέρειες που χρειάζονται έλεγχο, θα χρησιμοποιείτε τις λεπτές, μυτερές λίμες.



Στερεώστε ένα κομμάτι μετάλλου πάνω στο λιμαδόρο. Λιμάρετε με μακριές, σαρωτικές, επίπεδες κινήσεις πιέζοντας προς τα εμπρός. Απομακρύνετε συχνά τη λίμα και ελέγχετε την γραμμή ή τα σημάδια που αφήνετε επιβεβαιώνοντας ότι λιμάρετε με βάση το σχέδιο σας. Όταν θα έχετε αφαιρέσει το επιπλέον υλικό, μπορείτε να ασκήσετε λιγότερη πίεση στη λίμα για να εξαφανίσετε τις γρατσουνιές και τα μικρά σημάδια. Πάντα να θυμάστε να λιμάρετε με την σειρά όλο το περίγραμμα και να μην τρίβετε μόνο μια περιοχή, γιατί έτσι θα αλλοιώνεται το σχέδιο σας.


*Προτείνουμε πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο, να συμβουλευτείτε την γνώμη κάποιου ειδικού

Commenti


bottom of page