Νέα ενότητα με σειρά άρθρων ακολουθεί το επόμενο διάστημα στο blog του Feel-Free! Τα άρθρα θα παρουσιάζουν τις βασικές αρχές συγκόλλησης μετάλλων. Ο τρόπος περιγραφής των τεχνικών θα είναι συνοπτικός και συμβουλευτικός* αλλά αρκετά σαφής για να βοηθήσει έναν αρχάριο χρήστη και όχι μόνο, που ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων.
Η συγκόλληση των μετάλλων είναι βασική τεχνική στην κατασκευή κοσμημάτων και μια δεξιότητα που χρειάζεται αρκετή εξάσκηση για να κατακτηθεί. Κάποιες φορές όμως μπορεί να είναι πολύ απογοητευτική όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχετε σχεδιάσει. Εδώ θα βρείτε συμβουλές για μια επιτυχημένη κόλληση καθώς και τους πιθανούς λόγους που αυτή δεν ρέει όπως θα θέλατε, ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
5) Έλεγχος της θερμότητας
Συχνά το πιο υποτιμημένο βήμα στη συγκόλληση μετάλλων. Επειδή φοβάστε μήπως λιώσει το στοιχείο σας, δεν πυρώνετε επαρκώς την επιφάνειά του. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δουλεύετε σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες. Στην πραγματικότητα τα στοιχεία σας δεν χρειάζονται περισσότερη θερμότητα εφόσον δουλεύετε σε μικρή κλίμακα. Όμως χρειάζεται να ανταποκρίνονται στην συνθήκη θερμοκρασίας που προκαλεί το πύρωμα με σκοπό την κόλληση.
6) Ρύθμιση της φλόγας
Με τον διακόπτη του φλόγιστρου ρυθμίζουμε την ένταση της φλόγας που θα βγαίνει από το μπέκ. Για την κόλληση των στοιχείων χρειαζόμαστε μια σχετικά απότομη σε βαθύ μπλε φλόγα και όχι μια ελαφρύτερη φουσκωτή άτονη φλόγα. Σιγουρευτείτε ότι η άκρη της φλόγας αγγίζει το στοιχείο σας. Ένα πολύ συχνό λάθος των δημιουργών είναι να κρατούν τη φλόγα πολύ μακριά από το έργο, εμποδίζοντας το να ζεσταθεί αρκετά γρήγορα και κατ’ επέκταση να κολληθεί εύκολα.
*Προτείνουμε πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο, να συμβουλευτείτε την γνώμη κάποιου ειδικού.
Comments