top of page

Βασικές αρχές συγκόλλησης μετάλλων – 7η συμβουλή

Νέα ενότητα με σειρά άρθρων ακολουθεί το επόμενο διάστημα στο blog του Feel-Free! Τα άρθρα θα παρουσιάζουν τις βασικές αρχές συγκόλλησης μετάλλων. Ο τρόπος περιγραφής των τεχνικών θα είναι συνοπτικός και συμβουλευτικός* αλλά αρκετά σαφής για να βοηθήσει έναν αρχάριο χρήστη και όχι μόνο, που ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων.


Η συγκόλληση των μετάλλων είναι βασική τεχνική στην κατασκευή κοσμημάτων και μια δεξιότητα που χρειάζεται αρκετή εξάσκηση για να κατακτηθεί. Κάποιες φορές όμως μπορεί να είναι πολύ απογοητευτική όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχετε σχεδιάσει. Εδώ θα βρείτε συμβουλές για μια επιτυχημένη κόλληση καθώς και τους πιθανούς λόγους που αυτή δεν ρέει όπως θα θέλατε, ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.


7) Συμπεριφορά του μετάλλου

Όταν πυρώνετε τα μέταλλα θα παρατηρείτε αλλαγή στις χρωματικές αποχρώσεις της επιφάνεια τους. Αυτό το φαινόμενο προκαλείται από την θερμότητα της φλόγας και είναι απόλυτα φυσιολογικό και ζητούμενο στη συγκόλληση των μετάλλων. Η επιθυμητή απόχρωση που πρέπει να έρθουν όλα τα μέταλλα που συνδέονται μεταξύ τους, ώστε να ρέει η κόλληση και να πραγματοποιηθεί η συγκόλληση τους είναι ένα ροζ– πορτοκαλί χρώμα. Ένας επιπλέον βοηθητικός τρόπος για να καταλάβετε πότε έχει πυρωθεί σωστά το μέταλλο, πέρα από την παρατήρηση του ίδιου του μετάλλου, είναι και η ταυτόχρονη παρατήρηση των κολλήσεων. Συνήθως το καλό πύρωμα οδηγεί στο γρήγορο λιώσιμο της κόλλησης, οπότε ρέει με μεγάλη ευκολία σε όλα τα σημεία των συνδέσεων που έχει τοποθετηθεί για να τα κολλήσει. Για να λιώσει η κόλληση θα πρέπει να πυρώνετε όλη την επιφάνεια των μετάλλων και να μην επικεντρώνεστε μόνο στα σημεία της σύνδεσης τους. Εάν δεν πυρωθεί ολόκληρη η επιφάνεια των μετάλλων δεν πρόκειται να λιώσει η κόλληση οπότε δεν θα πετύχετε την συγκόλληση τους. Μπορείτε να φέρετε τη φλόγα για να επικεντρώσετε το πύρωμα στα σημεία σύνδεσης και να κατευθύνετε την κόλληση στις περιοχές που θέλετε να «τρέξει» μόνο όταν δείτε την απόχρωση των μετάλλων να γίνεται φωτεινό ροζ – πορτοκαλί και την κόλληση να αρχίζει να αντιδρά στην θερμότητα. Δηλαδή τα κομματάκια κόλλησης από στερεά και συμπαγή να μετατρέπονται σε ρευστά-υδαρή. Μία συγκεκριμένη στιγμή, το συγκολλητικό κράμα λιώνει (υγροποιείται), και ενώνεται με τα κομμάτια μετάλλου. Όταν όλα ψυχθούν έχει επιτευχθεί η συγκόλληση.


*Προτείνουμε πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο, να συμβουλευτείτε την γνώμη κάποιου ειδικού.




Comments


bottom of page