top of page

Βασικές αρχές συγκόλλησης μετάλλων – 4η συμβουλή

Νέα ενότητα με σειρά άρθρων ακολουθεί το επόμενο διάστημα στο blog του Feel-Free! Τα άρθρα θα παρουσιάζουν τις βασικές αρχές συγκόλλησης μετάλλων. Ο τρόπος περιγραφής των τεχνικών θα είναι συνοπτικός και συμβουλευτικός* αλλά αρκετά σαφής για να βοηθήσει έναν αρχάριο χρήστη και όχι μόνο, που ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων.


Η συγκόλληση των μετάλλων είναι βασική τεχνική στην κατασκευή κοσμημάτων και μια δεξιότητα που χρειάζεται αρκετή εξάσκηση για να κατακτηθεί. Κάποιες φορές όμως μπορεί να είναι πολύ απογοητευτική όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχετε σχεδιάσει. Εδώ θα βρείτε συμβουλές για μια επιτυχημένη κόλληση καθώς και τους πιθανούς λόγους που αυτή δεν ρέει όπως θα θέλατε, ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.


4) Η κόλληση που χρησιμοποιείτε είναι πράγματι κόλληση;

Βεβαιωθείτε ότι τα μικροσκοπικά κομμάτια της κόλλησης είναι στην πραγματικότητα ασημοκόλληση για συγκόλληση μετάλλων και όχι κομμάτια αργύρου ή άλλα μεταλλικά ρινίσματα που μπορεί να έχουν μείνει ως υπολείμματα στην περιοχή από προηγούμενες κατασκευές.

Η ασημοκόλληση αναμιγνύεται με μαλακότερα κράματα, συμπεριλαμβανομένου του ψευδαργύρου, ώστε να ρευστοποιείται, να κυλά και να πραγματοποιεί την συγκόλληση του αντικειμένου. Τα μικρότερα κομμάτια κόλλησης θα ρέουν καλύτερα από ότι τα μεγάλα, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να αφιερώνετε χρόνο προετοιμάζοντας πιο μικροσκοπικά κομμάτια από το να επιλέξετε την τεμπέλικη διαδρομή κοπής μεγάλων κομματιών. Επίσης το πιο πιθανό είναι τα μεγάλα κομμάτια κόλλησης να αφήσουν υπολείμματα που θα είστε υποχρεωμένοι να καθαρίσετε αργότερα. Ετοιμάστε την κόλληση καθαρίζοντας τη με ένα γυαλόχαρτο. Κόψτε την ράβδο της κόλλησης σε μικρά κομματάκια βάζοντας τον δείκτη με προσοχή πίσω από το κοφτάκι για να μην σκορπιστούν. Χρησιμοποιείστε μια λεπτή τσιμπίδα ή τη μύτη του πινέλου για να τοποθετήσετε στην ένωση τα κομμάτια της κόλλησης. Η κόλληση πρέπει πάντα να τοποθετείται ομοιόμορφα, ανά ίσα διαστήματα και σε όλες τις επιφάνειες που έχουν επαφή μεταξύ τους, καλύπτοντας όλες τις ενώσεις του αντικειμένου. Τέλος τα κομμάτια πρέπει να αγγίζουν και τις δύο πλευρές του στοιχείου που θα συγκολληθεί. Εάν αγγίζουν μόνο την μία πλευρά, είναι πολύ πιθανό η κόλληση να ρέει μόνο σε αυτή τη μία πλευρά, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται συγκόλληση μετάλλων.


*Προτείνουμε πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο, να συμβουλευτείτε την γνώμη κάποιου ειδικού.




Comments


bottom of page